Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Recepten voor op de camping in Toscane

Lekker koken met lokale producten!

Italië en lekker eten zijn onvoorwaardelijk met elkaar verbonden. En hoewel de eerste dagen van de vakantie de pasta’s en pizza’s er goed in gaan, kan het ook zijn dat je zin krijgt om lekker zelf te gaan koken. Hoe leuk is het om markten en supermarkten af te struinen naar lokale producten?! Sta je op een camping of overnacht je in een agriturismo in Toscane? Dan is de kans groot dat er een aantal keer gekookt gaat worden.

Op de camping wil je niet al te veel moeite doen voor een maaltijd (en wil je zo min mogelijk afwas hebben!). De onderstaande gerechten zijn daarom zonder veel keukengerei zo in een handomdraai te maken. Zorg dat je altijd een goede snijplank hebt, een scherp mes, wat olijfolie én wat peper en zout. Mijn ervaring in de Toscaanse supermarkten is dat ze een vrij beperkt assortiment hebben. Japanse noedels of wraps heb ik bijvoorbeeld niet echt kunnen vinden. De recepten hieronder bevatten dat ook simpele ingrediënten die in elke Toscaanse supermarkt te vinden zijn.

eten2

Tomaten – paprika stoof

Een van de simpelste gerechten waar je vrij weinig voor hoeft te doen is deze tomaten-paprika stoof. Hoe langer dit gerecht op het vuur staat te pruttelen, hoe lekkerder die wordt. De stoof is lekker met stokbrood of rijst!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 tomaten
  • 2 paprika’s
  • een grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • tomatenpuree
  • flinke scheut witte wijn
  • verse peterselie

En zo maak je het:

Snijd de tomaat en paprika in stukken, dit mag vrij grof. Snijd ook de ui en de knoflook en bak deze in olie. Voeg de tomaat en paprika toe en na een paar minuten ook de witte wijn. Na nog eens vijf minuten kun je de tomatenpuree ook toevoegen. Heb je toevallig kruiden staan als dragon of oregano? Voeg deze dan naar smaak toe. Laat de stoof ruim een half uur op laag vuur staan. Als deze lekker zacht is, is het klaar. Voeg voor het serveren wat peper, zout en peterselie toe! Eventueel kun je ook nog kabeljauw in het gerecht verwerken.

Mexicaans eenpansgerecht met rijst

Even toe aan iets anders dan Italiaans eten? Dan is de Mexicaanse keuken wellicht een optie. Dit gerecht is door de bonen enorm voedzaam en extra lekker als je er yoghurt en avocado bij doet!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • Een blik kidneybonen
  • Een blik mais
  • Een grote rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 tomaten
  • Een klein blikje tomatenpuree
  • 300 gram rijst
  • 2 paprika’s

En zo maak je het:

Begin met het klein snijden van de ui en de knoflook. Deze bak je daarna kort in de pan. Ondertussen kun je tomaat en paprika snijden en de rijst op het vuur zetten. Voeg de paprika, de tomaten, de bonen en de mais toe aan de ui en knoflook en bak zo’n 7 minuten. Daarna doe je de tomatenpuree en de rijst er bij en als je dit goed gemengd hebt is je gerecht eigenlijk al klaar! Voor extra pit kun je er een pepertje aan toe voegen. Het is ook lekker om het gerecht af te toppen met kaas en te eten met chips!

Risotto van farro met aubergine

Farro is een Italiaanse graansoort (lijkt op spelt) dat al door de Romeinen werd gebruikt. Je kunt er stevige boeren soep mee maken maar ook risotto! Dit gerecht at ik zelf in een restaurant in Lucca maar ik heb het verder weinig op te kaart zien staan. Lekker om zelf een keer op tafel te zetten dus!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 300 tot 400 gram farro
  • Knoflook en ui
  • Groentebouillon
  • 2 aubergines
  • Roomboter
  • Kaas, bijvoorbeeld Parmezaan
  • Eventueel een scheut witte wijn & kruiden naar keus

En zo maak je het:

Dit gerecht maak je hetzelfde als dat je een ‘gewone’ risotto maakt. De aubergine bak je (in blokjes) van te voren in een aparte pan en je zet een liter bouillon op het vuur. Je begint daarna met het aanfruiten van de gesneden knoflook en ui in de roomboter. Dan gaat de farro erbij. Deze meng je zo met de boter zodat de farro gaat glimmen. Vervolgens kun je er een scheut witte wijn bij doen. Elke keer als de farro droog dreigt te worden voeg je bouillon toe, net zo langs totdat de farro gaar is. Draai het vuur uit, voeg de aubergine toe, nog een klontje boter en véél kaas!

brown-rice-699836_1920

Marokkaanse tajine

Dit gerecht is totaal anders dan normaal in de Italiaanse keuken. De ingrediënten van Toscaanse markt worden omgetoverd tot een Marokkaanse tajine. Dit gerecht kun je gewoon in een pan bereiden.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 2 uien en 2 teentjes knoflook
  • Tomatenblokjes uit blik
  • 400 gram kikkerwten
  • Kippenborst
  • Kruiden als korianderpoeder en komijn

En zo maak je het:

Snijd de aubergines en courgettes in blokken. Verhit dan op hoog vuur de olie in de braadpan en bak de aubergine totdat die bruin kleurt. Snijd de knoflook fijn en de ui in grove stukken. Schep vervolgens de courgette, de uien en knoflook bij de aubergine. Schep de koriander, komijn, een snuf zout en de tomatenblokjes er naar een paar minuten bij. Breng het geheel vervolgens aan de kook. Giet de kikkererwten af, roer ze door het stoofpotje en laat het geheel 30 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken. Ondertussen kun je de kippenborst bakken. Deze doe je als laatst bij de tajine.

Buon appetito!!

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Charme & Quality