Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Koken met de beste producten van de Costa Blanca

Heerlijke gerechten van de Costa Blanca!

Wil je de Costa Blanca zelf in huis halen? Kook dan een van de heerlijke gerechten die deze kuststreek rijk is.

Tapas

In de Costa Blanca – en in de rest van Spanje – stikt het van de tapas restaurantjes. Deze kleine hapjes zijn er in allerlei soorten. Maar gelukkig hoef je niet helemaal naar Spanje af te reizen om ervan te kunnen genieten. Ze zijn eenvoudig na te maken, aangezien de producten ook in Nederland zijn te vinden. Een aantal typische tapas op een rij…

Pinchos

In veel tapasrestaurants in Spanje kun je pinchos bestellen. Dit zijn kleine belegde broodjes. Vaak met een satéprikker erin. Naast dat op die manier het broodje bij elkaar wordt gehouden, dient de satéprikker ook nog ergens anders voor. De prikker(s) moet je namelijk bewaren totdat je afrekent. Aan de kassa worden dan de prikkers geteld en op basis daarvan betaal je!

Pinchos zijn makkelijk zelf te maken. Koop een vers stokbrood en beleg en je hebt al een pincho! Lekkere pinchos die je eenvoudig kunt maken en die je in Spanje ook vaak ziet zijn onder andere belegd met: Serronoham, chorizo, aïoli, gegrilde paprika, ansjovis en pata negra. Hier kun je eindeloos mee combineren en variëren.

costa blanca

Tortilla de patatas

Mijn zus, die een tijd in Alicante heeft gewoond, zei dat dit een van de tapas gerechten is die je overal tegenkomt. Tortilla de patatas, ofwel een omelet met aardappel. Het bereiden hiervan is vrij simpel. Neem drie grote aardappelen, vijf eieren, wat specerijen naar keuze (mijn favoriet: paprikapoeder en knoflookpoeder), een grote ui, olijfolie en een koekenpan. Snij de aardappelen in grove stukken (ik zou zeggen 3 bij 3 cm), snij de ui en bak ze vervolgens samen met de specerijen. Klop vervolgens de eieren los en schenk ze over de aardappels en de uien. Bak het op niet al te hoog vuur tot het ei is gestold. Draai vervolgens de tortilla om. Het is handig om hierbij een bord te gebruiken en de tortilla om te keren, zodat de kans klein is dat het uit elkaar valt. Bak de andere kant vervolgens ook nog een aantal minuten. Y aquí! Je tortilla de patatas is klaar.

Albondigas

Tot slot nog een typisch tapas gerecht dat je vrijwel overal tegenkomt: Albondigas. Dit zijn gekruide gehaktballetjes in (pittige) tomatensaus. Ook dit is eenvoudig te maken in ons kikkerlandje. Aangezien het recept wel redelijk uitgebreid is verwijs ik je hiervoor naar dit recept.

Paella

Een gerecht dat oorspronkelijk uit de Costa Blanca komt en waar alle Spanjaarden gek op zijn, mag hier natuurlijk niet ontbreken. Ik heb het natuurlijk over… Paella! Dit gerecht wordt tegenwoordig op allerlei manieren gemaakt. Maar zo’n 12 eeuwen geleden werd dit rijstgerecht voor het eerst bereidt. Hiervoor heb je allereerst paella rijst nodig. Dit is een dikke ronde rijstsoort en heeft dus langer de tijd nodig om te garen. Twee andere ingrediënten die absoluut niet mogen ontbreken zijn saffraan en tomaat. Verder is het up to you. Je kunt paella maken met vlees, zeevruchten een combinatie ervan of zelfs een vegetarische versie maken. Mijn favoriet is toch wel de zeevruchtenpaella

Kortom, de Costa Blanca heeft genoeg heerlijke gerechten die het proberen waard zijn. Hoewel het erg aangenaam zou zijn; een reisje naar de Costa Blanca, is het niet nodig om er helemaal naar af te reizen. Veel Spaanse producten zijn namelijk te vinden in onze huidige supermarkten en toko’s. Dus ik zou zeggen: aan de slag!

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Charme & Quality