Op het paradijselijke eiland Sicilië vind je niet alleen de mooiste stranden en prachtige natuur, maar is er ook op cultureel gebied veel te ontdekken. Dankzij de locatie in de Middellandse Zee is er een mix van culturen te vinden en hierdoor zijn er veel interessante kunstuitingen en oude architectuur te zien. Wat je niet mag missen deel ik met je in dit blog!
Overal op het eiland ligt de historie voor het oprapen. Palermo, de hoofdstad van Sicilië, is een aanrader vanwege de bijzondere mix van bouwstijlen. Je kunt er ook goed shoppen en je zintuigen laten prikkelen op één van de gezellige markten.
Taormina
Een bekende badplaats is Taormina. Je kunt hier heel gezellig eten en winkelen en kunt niet om het oude Griekse amfitheater heen. Van dit prachtige bouwwerk is nog een groot deel bewaard gebleven en het biedt een fantastisch uitzicht op de Etna en de kust van het eiland. ’s Avonds worden hier vaak concerten en toneelstukken gehouden. Een aanrader om een keer mee te maken!

Potten en poppen
Een rijke traditie op Sicilië is het pottenbakken. De Siciliaanse pottenbakkerijen staan er om bekend kwalitatieve en mooie, felgekleurde, producten af te leveren. En zelfs tegenwoordig kun je nog kiezen uit een ruim aanbod! De meest bekende folkloristische traditie is misschien van het Siciliaanse poppentheater. Voor dit schouwspel gebruikt de poppenspeler houten marionetten met touwtjes. Een poppentheater bezoeken is echt een aanrader, want naast dat het erg vermakelijk is leer je dankzij het verhaal wat er verteld wordt ook meer over de Siciliaanse geschiedenis.
Siciliaanse eetcultuur
De keuken van Sicilië is veelzijdig en door de eeuwen heen beïnvloed door de vele veroveraars. Allemaal lieten zij hun culinaire sporen na: de Grieken met hun bereidingen van groenten, de Fransen met het bereiden van sauzen, de Byzantijnen met hun voorliefde in zoetigheid en de Romeinen met hun extravagante banketten. De Arabieren hebben de meeste invloed gehad: zij introduceerden specerijen uit het Verre Oosten en suikerriet voor het maken van zoetigheid als taart en marsepein. Ook leerden zij de Sicilianen hoe ze sorbetijs en pasta moesten maken.
Maar uiteindelijk vormen de vruchtbare grond van Sicilië, de visrijke Middellandse Zee en het fijne klimaat de basis van de rijke culinaire cultuur van Sicilië. Zoek eens een echt Siciliaans restaurantje op en eet smakelijk!