Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Mmmm… Bruschetta’s & pappardelle in Toscane

Lekker Toscaans tafelen!

Eeuwenoude en eenvoudige gerechten verheven naar culinaire hoogstandjes. Voedzame ingrediënten worden geserveerd op grote schalen en je ziet men er letterlijk de vingers bij aflikken. De Toscaanse keuken mag met recht bijzonder genoemd worden. Echt proeven doe je natuurlijk in de Italiaanse streek zelf. Maar de smaken van Toscane zelf in huis halen, heb je zo onder de knie.

Vier vakantie in bijvoorbeeld Pisa, Florence en Siena of verken het gebied buiten de steden. ‘Agritoerisme’ is momenteel helemaal hip: logeren op een boerderij. Zo beleef je het leven van de lokale bevolking. Met het daarbij behorende eten natuurlijk. En dat alleen al zou de moeite waard zijn.

Typisch Toscaans Tafelen

Noem het simpel, boers of een allegaartje. Maar voedzaam en overheerlijk is het zeker. De basiselementen van de Toscaanse keuken zijn kakelverse producten (uit het seizoen), de beste olijfolie en een glas wijn uit dezelfde streek. Door er alleen al over te schrijven, loopt het water me in de mond. Aan perfect opgemaakte borden en kleine porties doen ze niet, goed eten is tenslotte belangrijker dan alle andere poespas eromheen. Verzamel rijpe tomaten, zelfgebakken brood en een flinke scheut olijfolie en er verschijnt als vanzelf een meesterwerk op tafel.

Het leuke aan de Toscaanse keuken is dat je geen meesterchef hoeft te zijn om de gerechten te maken. Het is dus alles behalve onmogelijk om zelf een Toscaanse maaltijd op tafel te toveren. Het geheim: onderschat nooit de waarde van de kwaliteit en de versheid van de producten.

Toscaanse Tips: bruschetta’s & pappardelle

Twee klassiekers van de kaart: bruschetta’s en pappardelle. Op zichzelf staand hebben ze niet veel met elkaar te maken, maar je moet ze beide geproefd hebben wanneer je in Toscane bent. Je kunt simpelweg niet naar huis zonder de smaken van deze topgerechten te hebben ervaren. Want deze twee maken een diner in Toscane samen compleet.

Bruschetta’s

Een menukaart zonder deze eenvoudige Italiaanse antipasta bestaat niet. Gegeten als voorgerecht of tussendoortje. De basis is gegrild brood ingewreven met knoflook. Het beleg bestaat uit verse tomaten, olijfolie en zout en peper. Een eeuwenoud recept waarvan het fundament nog steeds in ere wordt gehouden. Tegenwoordig is het wel steeds vaker mogelijk varianten te bestellen. Zoals met vleeswaren, kaas of gegrilde groenten.

Zelf bruschetta maken?

2 flinke tomaten | olijfolie | knoflook | ciabatta | basilicum | peper & zout

Maak mooie tomatenblokjes door de tomaten eerst te ontvellen en daarna de pitjes te verwijderen. Voeg wat olijfolie en zout en peper toe aan de tomaat. Snijd de ciabatta in sneetjes bestrijk de bovenkant met knoflook. Doe dit door de tenen eerst te halveren. Besprenkel daarna met olijfolie en rooster de broodjes kort. Beleg de gegrilde broodjes met de tomatenblokjes en garneer met basilicum.

Pappardelle

Voor het diner wordt regelmatig pappardelle gegeten. Simpel te omschrijven als brede stroken verse pasta geserveerd met diverse ingrediënten. Dit kan tomatensaus met daarin in rode wijn gemarineerd wild zwijn zijn. Maar ook met champignons of zelfs vis. De kruiden die meestal voor de saus gebruikt worden, zijn rozemarijn, nootmuskaat en chili. Er worden altijd groenten van het seizoen toegevoegd.

Het zelf maken van Pappardelle heeft iets meer voeten in de aarde dan de bruschetta’s maar is zeker mogelijk. Vergeet er dan niet ook een lekker wijntje bij te drinken. Het liefst uit de streek. Kies bijvoorbeeld voor een passende Chianti, Brunell di Montalcino of een Vino Nobile di Montepulciano.

Buon Appetito!

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Charme & Quality