Traditiegetrouw reed ik met vijf zakken ‘Baci’-chocolaatjes achter in de kofferbak terug naar huis uit Italië. ‘Baci’ (vertaling: zoenen) is in Italië een veel gegeven cadeautje voor Valentijnsdag. Een chocolaatje met daarin een persoonlijke, romantische boodschap.
De geschiedenis van Baci
Natuurlijk ligt de oorsprong van Valentijnsdag in Italië! Naast een uitleg over twee christelijke martelaren uit de Romeinse tijd wordt het feest gekoppeld aan Lupercalia, een Romeins vruchtbaarheidsfeest. Bij dit feest werden de namen van jonge, ongehuwde vrouwen in een bak verzameld. Ongehuwde mannen konden dan om beurten hieruit een naam trekken en zo werden ze aan elkaar gekoppeld. Dit heidense feest werd verboden bij de opkomst van het Christendom in Europa.

Behalve deze romantische uitleg bestaan er nog diverse andere historische ‘verklaringen’. Het valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals het vandaag de dag nog gevierd wordt, dankt volgens velen zijn ontstaan aan de Engelse schrijver Geoffrey Chaucer (14e eeuw) die een van zijn gedichten hier aan wijdde.
Baci in Nederland
De commerciële insteek die er tegenwoordig aan wordt gehangen heeft de oorspronkelijk romantisch bedoelde dag in een wat negatief daglicht geplaatst. Maar een bacio kan altijd, want ze zijn natuurlijk vooral gewoon lekker! En je hoeft er niet eens speciaal voor naar Italië, want via internet is natuurlijk alles te koop. Bijvoorbeeld via de webshop Peccati di Gola, daar kun je ze bestellen.
Maar wat natuurlijk nog veel leuker is, is ze zelf te maken. De beroemde Nederlandse chef, Rudolph van Veen heeft in Rudolph’s Bakery, op 24Kitchen een vrouwelijke variant gemaakt: Baci di Dama. Oftewel; Italiaanse vrouwenkusjes. Leuk om een keer uit te proberen!

Heb jij ze wel eens gehad of geproefd op een vakantie in Italië?