Wanneer je verblijft op een agriturismo, kun je in het restaurant vaak smullen van gerechten en wijn die gemaakt zijn van producten vers van eigen land. Zo zorg je goed voor jezelf en de wereld en het is nog eens extra lekker ook. Wil je nog ietsje meer en zelf (leren) koken met deze verse producten? In dit blog vertel ik over twee argiturismo’s voor kookliefhebbers.
Agriturismo Diacceroni
Kookliefhebbers zijn helemaal op hun plek, wanneer zij in een van de landhuizen van agriturismo Diacceroni in Toscane verblijven. Met de producten afkomstig uit de omliggende grond wordt olijfolie, wijn, limoncello en honing geproduceerd. De eigenaren organiseren drie keer per week een etentje voor de gasten waar zij verse gerechten koken. Wanneer je zelf in de keuken aan de slag wilt, kun je verse producten halen uit de moestuin. Daarnaast biedt het agriturismo kookworkshops aan. Met acht verschillende workshops, waaronder een workshop in verse pasta en in jam en desserts, is er voor ieder wat wils. Aan het begin van de workshop pluk je de benodigde ingrediënten rechtstreeks van het land. Verser dan dat wordt het niet! En er is daadwerkelijk aan elk detail gedacht. Kinderen kunnen gewoon meedoen en voor de hele kleintjes is zelfs een babysitservice aanwezig.

Agriturismo Antico Casale di Scansano
Dertig kilometer van de Toscaanse kust tussen de prachtige groene heuvels, ligt nog een agriturismo voor kookliefhebbers, namelijk Antico Casale di Scansano. Ook hier worden verschillende kookcursussen aangeboden, waarbij ingrediënten van het eigen land worden gebruikt. Je kunt deelnemen aan een driedaagse cursus waar je iedere dag een ander gerecht uit de Toscaanse keuken leert maken, van verse pasta tot Panna Cotta. De lessen duren tot half 1 ‘s middags. Aan het einde is het natuurlijk tijd om je eigen creaties te proeven.

Voor de creatieve kookliefhebber, wordt er een dagexcursie georganiseerd. Kunstenaar Antonio en kokkin Stella verwelkomen je in hun huis. Je begint de dag met een wandeling op het platteland. Daarna duik je de keuken in met Stella om een compleet driegangen menu te creëren, waar je tijdens de lunch zelf van smult. Na de lunch volgt een les in keramisch kunst, waarna je zelf aan de slag gaat met twee kunstwerken. Deze culinaire en artistieke dag wordt afgesloten met een kop thee en heerlijke gebakje.