Ieder land heeft zo zijn eigen tradities met Kerstmis. Meestal draaien die om eten, cadeaus en familie. In Italië, het land waar familie altijd op nummer 1 komt, is dat niet anders! Maar wat is er nou zo typisch aan Kerstmis in Italië?
Kerstmarkten
Voor gezellige kerstmarkten kun je niet alleen in Duitsland terecht. Hoewel Italië er niet meteen bekend om staat, kunnen ze er hier ook wat van. In de meeste grote steden zal je een uitgebreide kerstmarkt vinden. Hier worden vooral veel lokale specialiteiten verkocht. In elk deel van Italië is dit dus anders, want elke regio is trots op zijn eigen producten. In het zuiden eten ze graag struffoli (een soort mini oliebollen met honing), terwijl je in de noordelijke regio Emilia-Romagna eerder Parmezaanse kaas en balsamicoazijn tegenkomt.

Ook populair in Italië, dat toch het land van de katholieke Kerk blijft, is het bezoeken van de kerststallen. Die worden opgebouwd in de kerk of er dichtbij. Soms staan er grote beelden van Maria, Jozef, herders en wat schapen. Maar het kunnen ook levende kerststallen zijn! Vooral in het zuiden zijn die veel te zien. Dan staan er verklede mensen en wat dieren in het stro in een stal, om nog beter het beeld over te brengen van het Bijbelse verhaal over de geboorte van Jezus.

Tradities
Diner
Hoe kan het ook anders; het draait natuurlijk allemaal om het eten. Elke regio heeft zo zijn eigen gerechten die speciaal voor kerst worden gemaakt. Maar overal geldt; geen vlees op Kerstavond! Dit is uit respect voor het feit dat dieren Jozef en Maria hebben geholpen tijdens hun barre tocht. Er komt dus veel vis op tafel. Kerstavond is wel meteen het belangrijkste diner, dat al om vier uur ’s middags begint en uit wel 10 gangen kan bestaan. Het eindigt meestal zo rond middernacht, waarna het de volgende dag nog eens dunnetjes over wordt gedaan op kerstdag. Dit keer wel met vlees.

La Befana
De Kerstman is de vriendelijke man die iedereen cadeautjes brengt met Kerstmis, maar de Italianen hebben ook een wat enger figuur. La Befana! Dit is een heks die in de nacht van 5 op 6 januari rondvliegt en cadeautjes brengt bij de lieve kinderen, maar kolen in de kerstsokken van stoute kinderen doet. Het heeft dus een beetje iets weg van de Nederlandse Sinterklaas traditie. La Befana kondigt ook meteen het einde van de kerstperiode aan. Dan is de vakantie meestal afgelopen en gaan alle kinderen weer naar school.
