Porto, de stad van gezellige barretjes, smalle steile straatjes en port. Een kleurrijke havenstad gelegen aan de Douro. De typisch Portugese tegeltjes, azulejos, sieren de stad. Er is zoveel te zien en te beleven in Porto, maar ook veel te proeven, want Portugal heeft een fantastische keuken. Daarom, 4x de smaak van Porto.

Foto via Pixabay
Pastéis de Nata
Voor velen een favoriet, de Pastéis de Nata. Dit pasteitje van room is een van de meest geliefde zoete gebakjes van Portugal. Oorspronkelijk komt het gebakje uit Belém, een voorstad van Lissabon. Daarom wordt het ook wel vaak Pastéis de Belém genoemd, maar tegenwoordig kun je het vrijwel bij ieder café of iedere bakkerij in Portugal krijgen. Deze custardtaartjes worden traditiegetrouw warm gegeten en gaan super samen met een kopje koffie of thee.

Foto: Carolina via Pixabay
Bacalhau
Oftewel, gedroogde en gezouten kabeljauw. Een typisch gerecht van de plaatselijke keuken, hoewel deze kabeljauw eigenlijk niet in eigen wateren gevangen wordt. De kabeljauw wordt voornamelijk gevangen in Noorwegen, IJsland en Canada. Hoe het dan in Portugal terecht is gekomen? Tijdens hun maandenlange zeereizen namen Portugese vissers de vis mee voor thuis. Om het lang houdbaar te houden tijdens de reis werd het gedroogd en gezout. Traditioneel zijn er meer dan 465 manieren om Bacalhau te maken.

Foto: Sasan Rashtipour via Unsplash
Port
Uiteraard kan deze niet ontbreken in het rijtje van wat je geproefd moet hebben in Porto. Deze zoete wijn uit Porto wordt vaak geserveerd als aperitief, digestief of dessertwijn. Wil je een keer verschillende soorten port proeven? Steek dan de Douro Rivier over naar Vila Nova de Gaia. Hier vind je veel port producenten. Doe een proeverij of ga mee met een rondleiding en leer onder andere over het verschil tussen Ruby en Tawny port. A Sua Saúde! Oftewel, proost!

Foto: Bruno Martins via Unsplash
Sardines
Een ander typisch Portugees product zijn sardientjes. Wanneer je door de haven van Porto loopt komt deze karakteristieke geur je snel tegemoet. Overal in de stad kom je ze tegen. Sardientjes van de grill met wat peper, zout en een beetje citroen. Net zoals de Bacalhau zijn er ontelbaar veel bereidingswijzen voor deze visjes. Een van de meest bekende recepten is Sardines Assadas, dit zijn sardientjes van de barbecue of grill met tomaat en gekookte aardappels. Yum!
Trek gekregen van al deze heerlijke Portugese specialiteiten? Laat me weten wat jouw favoriete Portugese gerecht is!