Eerder schreef ik al over 5 duurzame vakanties in Italië. Het is natuurlijk belangrijk om rekening te houden met het milieu tijdens een vakantie, zodat al die mooie plekjes bewaard blijven. Maar ook thuis kun je hiermee aan de slag, want dan is duurzaamheid natuurlijk niet minder van belang. Met deze tips leef je door een paar kleine aanpassingen nét wat duurzamer!
Energie besparen
Als je minder energie verbruikt, hoeft er ook minder energie te worden opgewekt. Hoe je dat doet? Heel simpel! Laat de lichten in huis niet onnodig aan staan, zet de tv uit als er niemand kijkt, gebruik led-lampen (die verbruiken minder energie en gaan langer mee) en isoleer je huis goed. Trek in de winter bijvoorbeeld ook wat vaker een dikke trui aan in plaats van de verwarming hoger zetten. En verwarm alleen de ruimtes waar je langere tijd bent. Met een energievergelijker kun je bovendien checken hoe duurzaam jouw energie wordt opgewekt door je energieleverancier.

Foto: Alicja via Pixabay
Gebruik minder plastic
Plastic scheiden is natuurlijk super goed, maar door alleen plastic te recyclen lossen we het probleem helaas niet op. Doordat de ingezamelde plastic niet meer van goede kwaliteit is, is het maar beperkt bruikbaar, waardoor er alsnog een overschot aan plastic afval bestaat. Komt dit in het milieu terecht, dan is dit schadelijk voor dieren die het als voedsel aan kunnen zien. Plastic scheidt namelijk giftige stoffen uit als het uit elkaar valt in kleinere deeltjes. Uiteindelijk is dit ook voor onszelf schadelijk, als we vlees eten van dieren die plastic hebben gegeten.

Foto: Bilyjan via Pixabay
Het is niet altijd makkelijk om minder plastic afval te produceren, gezien veel producten in plastic worden verpakt. Je kunt zo ver gaan om boodschappen te doen in een speciale plasticvrije winkel als die bij je in de buurt zit. Hier neem je je eigen potten mee, die je dan kunt vullen met pasta, rijst, bonen, kruiden, enz. Behoort dit voor jou niet tot de mogelijkheden, probeer dan in ieder geval waar kan minder plastic te gebruiken. Zo scheelt het al een hoop als je een herbruikbare drinkfles aanschaft, en glazen flessen voor bij jou thuis in de koelkast.
Eet minder vaak vlees
Vlees heeft een enorm aandeel in de CO2-uitstoot. Niet alleen omdat de dieren zelf vervuilende gassen produceren, maar daarnaast omdat vlees vervolgens ook nog eens vervoerd moet worden. Maar vlees zorgt voor meer milieuproblemen, zoals bodemvervuiling, waterverspilling en voedseltekorten in arme landen doordat er om één kilo vlees te produceren wel 5 kilo plantaardig voedsel nodig is als voer voor de dieren. Wie elke week 100 gram minder vlees eet, beperkt zijn/haar impact op het milieu al snel met 10%! Het is dus zeker de moeite waard om vlees wat vaker te laten liggen.

Foto via Pixabay
Heb jij nog een tip om duurzamer te leven? Laat het ons weten!